Kies uw taal:

Contact us.

Contact us.
Or contact us via Mail. info@solidus-solutions.com

Social Share

TOMATENSTENGELKARTON

SOLIDUS SOLUTIONS produceert massiefkarton uit tomatenplanten

Sinds kort is het bij SOLIDUS SOLUTIONS (voormalig Smurfit Kappa Solid Board Packaging) mogelijk om massiefkarton te verrijken met vezels uit de tomatenplant. Oud papier wordt al geruime tijd gezien als niet weg te denken grondstof in de productie van massiefkarton. De houtvezels in het oud papier kunnen vele malen worden hergebruikt en vormen daarmee een waardevolle grondstof voor kartonfabrieken. SOLIDUS SOLUTIONS zoekt daarnaast steeds naar nieuwe en alternatieve grondstoffen.

Enige tijd geleden kwamen SOLIDUS SOLUTIONS en partners uit de groente- en fruitsector samen om te brainstormen of er vanuit tomatenplanten massiefkarton te maken is. Het idee had zijn voorgeschiedenis in de regio Westland, het telershart van Nederland. Daar stond al enige tijd het verwaarden van plantenreststromen uit bijvoorbeeld de tomaten-, paprika- en komkommeroogsten, op de agenda. De reststroom tomatenplanten komt vanuit de telers eens per jaar vrij in grote hoeveelheden en wordt gecomposteerd. Het is nu mogelijk om deze planten niet te composteren maar om te zetten naar een waardevolle grondstof die in combinatie met oud papiervezels tot massiefkarton wordt verwerkt. Dit massiefkarton verrijkt met tomatenvezels is nu ook onderdeel van de papierrecycling keten.

De eerste proefproducties van dit tomatenplantenkarton zijn gerealiseerd bij SOLIDUS SOLUTIONS. Eerder heeft SOLIDUS SOLUTIONS van dit tomatenplantenkarton een 5kg tomatendoos geleverd. Recent is een verpakking geproduceerd voor 3kg van de exclusieve, Silky Pink cocktail tomaten van Duijvestijn Tomaten, de meest innovatieve producent van duurzaam geteelde smaakvolle tomatenproducten. Deze roze gekleurde tomaten zijn populair in de Aziatische keuken. De 3kg Silky Pink Tomatoes biobased verpakking heeft naast Europa dan ook zijn bestemming overzees.

Sinds kort zijn vanuit dit massiefkarton ook consumentenverpakkingen voor 0,7 tot 1kg trostomaten geproduceerd voor Harvest House, telersvereniging op het gebied van vruchtgroenten. De tomatenplantvezel is in deze verpakkingen bewust zichtbaar gemaakt aan de binnenzijde van de verpakking.

Het verpakken van tomaten in massiefkarton verrijkt met de eigen tomatenplantvezel, draagt bij aan maximaal hergebruik van deze grondstoffen. SOLIDUS SOLUTIONS heeft met dit proces een waardevolle grondstof bijgekregen voor de productie van massiefkarton, die wederom bijdraagt aan de circulaire economie.

Wenst u meer informatie over massiefkarton verrijkt met tomatenplantvezels? Neem dan contact op met SOLIDUS SOLUTIONS.

CONTACT

SOLIDUS SOLUTIONS

Saskia Cooman
Business Developer

T: +31 (0)619295218
E: press@solidus-solutions.com